poniedziałek, 5 września 2011

ogórki kiszone...moc witamin

Kiszone ogórki mają o wiele więcej witamin niż świeże...a to wszystko dzięki prostej czynności..kiszenie. Pod jego wpływem zwiększa się zawartość wit. C, a także witamin z grupy B : B6, B12, które zapobiegają anemii dzięki zwiększaniu przyswajalności żelaza. Dzięki fermentacji zmniejsza się ilość cukrów w warzywach. Podziękują nam także włosy, skóra i paznokcie. Oto przepis na kiszone ogórki:

Do litrowego słoika pookładać umyte ogórki, dodać koper, mały kawałek chrzanu (ok. 2 cm) , 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, kilka ziarenek pieprzu. Zalać gorącą zalewą składającą się z wody i soli ( na dwie szklanki wody, pół łyżeczki soli). Szczelnie zakręcić. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz