wtorek, 30 sierpnia 2011

marynaty, marynaty...sposób na długą, szarą, mroźną zimę


Lato obrodziło owocami, warzywami. Warto zachować jego cząstkę na długie, zimowe wieczory, by móc cieszyć się kolorami i smakiem. Oto kilka sposobów:
1. Jabłka:
Dowolną ilość jabłek obrać, pokroić w kostkę , gotować na małym ogniu aż puszczą wodę. Dodać cukru trzcinowego, cynamonu, rodzynek do smaku. Przekładać do słoików po czym pasteryzować. Nie ma to jak szarlotka zimą z letnich owoców prosto z działkowej jabłoni:)
2. Cukinia z kurkumą
około 3 kg cukinii, pokroić w kostki, dodać 2 duże papryki, 3 cebule, 3 szklanki cukru, 3 szklanki octu, paczkę kurkumy, 2 łyżki białej gorczycy, 3 ząbki czosnku. Wszystko wymieszać ze sobą, odstawić na 4 godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie przekładać do słoików, pasteryzować.
3. kabaczek

Około 2 kg kabaczków pokrojonych w większą kostkę obsmażyć na oleju. Do litrowego słoika wlać pół szklanki oleju, 3 łyżki octu, dodać łyżeczkę soli, garść pokrojonej pietruszki, garść koperku, 3 ząbki czosnku. Słoik wypełnić złociście obsmażonym kabaczkiem. Zalać do szczytu słoika olejem, doprawić jeszcze pietruszką i koperkiem. Pasteryzować.   

 4. pomidory z chilli

Do litrowego słoika będziemy potrzebować pół kg pomidorków koktajlowych, które myjemy i układamy w słoiku, posypujemy łyżeczką ziół prowansalskich, dodajemy mały strąk papryczki chillli. W garnku gotujemy marynatę składającą się ze szklanki białego octu winnego, 2 łyżek cukru, łyżeczki soli, 3 liści laurowych, ząbku czosnku, łyżki ziaren białej gorczycy. Gorącą marynatą zalewamy pomidorki i chilli. Pasteryzujemy. 


Smacznego :)


 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz