Kasze to jedne z najlepszch źródeł węglowodanów. Jaglanka trochę zapomniana, obecnie coraz częściej gości na naszych stołach. I baaaardzo dobrze! Nie dość, że bezglutenowa, to z mnóstwem wartości. Oto kilka z nich:
- Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza. To bardzo ważne, gdyż nasz jadłospis często obfituje w produkty kwasotwórcze, które sieją spustoszenie w naszym organizmie. W kwaśnym środowisku łatwo rozwijają się choroby, w tym nowotwory.
- Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza. To bardzo ważne, gdyż nasz jadłospis często obfituje w produkty kwasotwórcze, które sieją spustoszenie w naszym organizmie. W kwaśnym środowisku łatwo rozwijają się choroby, w tym nowotwory.
- Obfituje w witaminy z grupy B, wapń,
żelazo, fosfor, potas, lecytynę.
- Ma korzystny skład aminokwasowy,
obfituje w tryptofan, w połączeniu z roślinami strączkowymi,
stanowi doskonałe i wartościowe źródło białka.
- Należy do kasz najłatwiej
strawnych.
- Polecana dzieciom jako jedna z
pierwszych kasz. Jaglanka jest bezglutenowa. Ostatnio sporo słyszy
się o niekorzystnym działaniu glutenu, szczególnie pszenicznego.
Przynajmniej w pierwszym roku życia poleca się podawanie kasz
bez/niskoglutenowych: jaglanej, kukurydzianej, gryczanej, ryżu.
- Jest doskonała
na słodko i na ostro, nadaje się do deserów, zapiekanek dzięki
swojemu neutralnemu smakowi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz