środa, 3 września 2014

ABC jaglanki

Kasze to jedne z najlepszch źródeł węglowodanów. Jaglanka trochę zapomniana, obecnie coraz częściej gości na naszych stołach. I baaaardzo dobrze! Nie dość, że bezglutenowa, to z mnóstwem wartości. Oto kilka z nich:

- Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza. To bardzo ważne, gdyż nasz jadłospis często obfituje w produkty kwasotwórcze, które sieją spustoszenie w naszym organizmie. W kwaśnym środowisku łatwo rozwijają się choroby, w tym nowotwory.
- Obfituje w witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, potas, lecytynę.
- Ma korzystny skład aminokwasowy, obfituje w tryptofan, w połączeniu z roślinami strączkowymi, stanowi doskonałe i wartościowe źródło białka.
- Należy do kasz najłatwiej strawnych.
- Polecana dzieciom jako jedna z pierwszych kasz. Jaglanka jest bezglutenowa. Ostatnio sporo słyszy się o niekorzystnym działaniu glutenu, szczególnie pszenicznego. Przynajmniej w pierwszym roku życia poleca się podawanie kasz bez/niskoglutenowych: jaglanej, kukurydzianej, gryczanej, ryżu.
- Jest doskonała na słodko i na ostro, nadaje się do deserów, zapiekanek dzięki swojemu neutralnemu smakowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz