sobota, 27 sierpnia 2011

śniadanie to podstawa....pyszne musli z kaszy jaglanej


Kasza jaglana oprócz tego, że jest pyszna, ma odczyn zasadotwórczy, co ma znaczenie przy nadmiernym spożywaniu produktów kwasotwórczych, czyli mięsa, słodyczy, cukrów. Kasza ta nie zawiera glutenu, więc jest świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej. Obfituje w witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę. Wzmacnia śledzionę.
Prostym, a zarazem pysznym pomysłem na wartościowe śniadanie jest musli:
do 0,5 l wrzątku wsypujemy około filiżanki kaszy jaglanej. Po jej ugotowaniu i odparowaniu wody dodajemy szczyptę imbiru, odrobinę soli, starte na tarce lub pokrojone na małe kawałki kwaśne jabłko ze skórką. Następnie dodajemy małą garść orzechów włoskich, ziemnych, ziarna słonecznika. Doprawiamy cynamonem. Dodajemy łyżeczkę masła, słodzimy miodem do smaku. Na koniec dodajemy według uznania płatki owsiane. Całość dusimy pod przykryciem parę minut. Tak przygotowane musli według 5 przemian, nie tylko odżywi naszą śledzionę, ale da nam siły i chęci na cały dzień :)   

1 komentarz: