środa, 28 sierpnia 2013

chleb


ciekawie słodkawy chleb figowo- orzechowy

Przepis na pszenny zakwas:
Mieszamy 15 dag mąki pszennej razowej z 250 ml letniej wody, tak aby konsystencja przypominała ciasto naleśnikowe, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na dobę, następnie dodajemy 10 dag mąki i 100 ml letnniej wody, dobrze mieszamy i ponownie odstawiamy, trzeciego dnia postępujemy tak samo. Czwartego dnia zakwas jest gotowy!

Do chleba figowo- orzechowego użyłam:
- 40 dag mąki pszennej razowej
- 20 dag mąki jęczmiennej
- 180 ml mleka
- 120 ml wody
- 20 dag zakwasu ( z podanego przepisu wychodzi około 80 dag)
- 8 dag posiekanych fig
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- łyżka cukru trzcinowego

Z podanych składników zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po 4 godzinach uderzamy ciasto dłonią, aby pozbawić go gazu i ponownie zagniatamy, formujemy bochenek, posypujemy go mąką i odkładamy do wiklinowego koszyka, przykrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce ponownie na 4 godziny. Wkładamy chleb na blachę do nagrzanego piekarnika na 210 stopni na 40 minut.

Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz