niedziela, 25 sierpnia 2013


Pyszny deser z przepisu dr Furmana. Przypomina w smaku krówki ciągutki, ale jest o niebo zdrowszy!

Ciągutka migdałowo- waniliowa (2 średnie pucharki):
- 1,5 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki pasty sezamowej (tahiti)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka posiekanej wanilii
- 1 łyżka mielonych nasion chleba świętojańskiego (karob)

Sparzone i obrane migdały miksujemy w blenderze, dodajemy pastę sezamową, miód, wanilię. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Połowę masy przekładamy do pucharków. Do pozostałej dodajemy karob, dokładnie mieszamy, Nakładamy powstałą masę do pucharków, przykrywając poprzednią. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz