środa, 28 sierpnia 2013

potrawka z patisonem


Dostałam patisona...takiego z działki, bez chemii, nawozów...lubię takie prezenty Zrobiłam z niego potrawkę.

Potrzebujemy:

- dużego patisona
- bakłażana
- 2 czerwone papryki
- 30 dag. pieczarek
- cebulę
- puszkę pomidorów ( można użyć świeżych)
- 200 gram ryżu
- słonecznik
- oliwę z oliwek
- sól morską, pieprz kolorowy, tymianek, czosnek, ostra papryka

Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente. W woku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę, następnie pieczarki, solimy- wtedy pieczarki szybciej miękną, Dodajemy paprykę, pokrojonego w kostkę patisona i bakłażana ( ja obrałam ze skórki, można sparzyć skórkę wrzątkiem, wtedy traci charakterystyczną gorycz), na koniec dodajemy pomidory, przyprawiamy, dodajemy ugotowany ryż. Całość posypujemy prażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz