niedziela, 25 sierpnia 2013


już są!! w szafce z przetworami zagościły dżemy i soki z czarnych i czerwonych porzeczek.


Do zrobienia soku użyłam sokownika, jednak z powodzeniem można użyć dużego garnka. Sokownik ułatwia nieco sprawę, gdyż składa się z trzech części. Do dolnego garnka wlewamy wodę, do najwyższego wrzucamy umyte i pozbawione gałązek porzeczki, zasypujemy cukrem/ ksylitolem/melasą lub innym słodzikiem. Cukier dodajemy do smaku, Ja lubię i robię dżemy dość kwaśne, dla 5 kg kwaśnych porzeczek użyłam około 3 kg cukru. Sok powstaje w środkowym garnku, który zlewamy do słoików za pomocą wężyka. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Nie trzeba już pasteryzować. Porzeczki wraz z cukrem z górnego garnka przekładam do innego podsmażam jeszcze chwile, przekładam do słoików, odwracam do góry dnem i gotowe.

Jeśli nie mamy sokownika, porzeczki wraz z cukrem smażymy w garnku, gdy wytworzy się sok, chochelką nabieramy do słoików. Ważne by nie pozbawiać porzeczek całego soku, bo dżem będzie zbyt suchy. Pozostałe porzeczki przekładamy do słoików, będzie pyszny dżem. Tym razem trzeba pasteryzować. Słoiki wkładamy do dużego garnka, oddzielamy je szmatką, tak by nie popękały w czasie gotowania. Zalewamy gorącą wodą, ok. 3 cm poniżej słoików, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 15 minut. Wyciągamy, odwracamy do góry dnem, przekrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia kilkanaście godzin.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz