niedziela, 3 sierpnia 2014

mleko jaglane, czyli zdrowa alternatywa dla trującego krowiego

przepis na pyszne mleko bez mleka czyli mleko jaglano migdałowe.

Potrzebujemy:
- 50 gr kaszy jaglanej
- wody do ugotowania kaszy
- pół litra przegotowanej wody
- 100 gr migdałów ( dałam wraz ze skórkami )
- 10 gr wiórków kokosowych
- 6 sporych moreli eko ( niesiarkowanych )
- odrobina soli himalajskiej
- odrobina wanilii

Kaszę ugotować, wodę odlać. Zmiksować kaszę wraz z migdałami, wiórkami, morelami, solą i wanilią. Po dokładnym zmiksowaniu dolać wodę, miksować aż konsystencja będzie jednolita.
Mleko smakuje jako napój sam w sobie, można używać go zamiast tradycyjnego, krowiego czy roślinnego, do płatków, budyniów etc.
Na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz