niedziela, 3 sierpnia 2014

Zielony koktajl, czyli tworzymy środowisko zasadowe


Bardzo ważne jest, by nasza dieta składała się z większej ilości produktów zasadotwórczych niż kwasotwórczych. Silnie zasadotwórczo działają zielone warzywa. Zakwaszony organizm to idealne środowisko do rozwoju przewlekłych chorób, szumnie zwanych chorobami cywilizacyjnymi. W takim środowisku dobrze czują się grzyby i pasożyty licznie zamieszkujące nasz organizm.

Koktajle to dobry pomysł, by przemycić dużą ilość zielonych warzyw w porcji napoju lub jak u nas w formie kisielu ( sprawdza się jako drugie śniadanie dla Córki ).

Potrzebujemy:
- dużą garść jarmużu
- duża garść sałaty rzymskiej
- dużą garść szpinaku
- awokado
- 2 garści zielonych winogron
- garść siemienia lnianego
- garść pestek dyni
- woda przegotowana ( wedle uznania co do konsystencji )
- ewentualnie syrop z agawy aby dosłodzić

Wszystkie składniki zmiksować, najlepiej smakuje na świeżo

P.S Im mniej cukru, czy to w formie owocowej - winogron czy syropu z agawy tym lepiej, zdrowiej. Cukier, niezależnie jaki, dokarmia nasze grzyby i pasożyty, oczywiście o NIEBO lepiej gdy użyjemy syropu z agawy niż białego cukru, syrop z agawy ma swoje pozytywne właściwości, cukier nie ma żadnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz