niedziela, 3 sierpnia 2014

wariacje nt. mleka zbożowego: mleko ryżowe

Mleko zbożowe możemy zrobić w zasadzie z każdego zboża, będzie bardziej wartościowe, gdy to zboże będzie skiełkowane.
 Mleko krowie w naszym organizmie sieje spustoszenie. Początkowo efektów nie musimy widzieć, bądź je bagatelizujemy, przypisujemy czemuś inemu ( wzdęcia, bóle głowy etc. ), ale tak poważnie...mleko krowie ogromnie nam szkodzi, wywołuje m. inn. alergie, nietolerancje, astmy, zakwasza organizm tworząc wrota dla grzybów, pasożytów, chorób tzw. cywilizacyjnych.
Świetną alternatywą są mleka zbożowe, w naszym jadłospisie zagościły na dobre, smakują nie tylko mnie i mężowi ale również niespełna dwuletniej córeczce, która wcina je kilka razy w tygodniu w różnych formach.

Tym razem mleko ryżowe. Użyłam:
- 100 gr brązowego ryżu
- garści migdałów i orzechów laskowych
- garści wiórków kokosowych
- kilka fig, daktyli, moreli niesiarkowanych

Postępowanie jest takie jak w przypadku mleka jaglanego, czyli najpierw gotujemy ryż, odcedzamy, miksujemy razem z dodatkami, dolewamy wody dla uzyskania porządanej gęstości, miksujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz